TC Hulst leden beklimmen Mont Ventoux tegen MS.

Team ‘The crazy ones’

Jeanot Meerssschaert (64) is een bekend gezicht bij Tourclub Hulst. Op zondag en woensdag is hij steevast van de partij. Minder bekend is zijn dochter Rianne (35) met wie hij op 6 juni a.s. de uitdaging aangaat om de Mont Ventoux te beklimmen en dat heeft een reden.

Diagnose MS

Toen Rianne 3 jaar fulltime aan het werk was bij een Internet marketing bureau als online marketeer, kreeg ze gezondheidsproblemen. Na een avondje stappen, wilde het morning-after-the-night-before gevoel maar niet verdwijnen. Ze botste tegen dingen op, had last van gevoelloosheid en kreeg uitvalverschijnselen. ‘Ik durfde zelfs niet meer achter het stuur te kruipen’. Nog even werd gedacht aan een nekhernia, maar de uiteindelijke diagnose was: Multiple Sclerose.

Wat is M(ultiple) S(clerose)?

Multiple Sclerose (MS) is één van de meest voorkomende invaliderende, aandoeningen van het centrale zenuwstelsel (hersenen, oogzenuwen en ruggenmerg). Je afweersysteem valt je eigen zenuwcellen aan (auto-immuunziekte).

Zo’n aanval noem je een ‘schub’ (sjoep) en veroorzaakt een ontsteking die ook weer verdwijnt, maar harde plekken in het zenuwstelsel achterlaat.‘Ik gebruik, wat ik noem, ‘onderhoudsmedicatie’ om ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk tijd zit tussen de schubs en dat deze ook minder heftig zijn’.

Dé oplossing voor deze ziekte is er nog niet. Veel wetenschappelijk onderzoek is nodig om de wereld MS-vrij te maken en daar is véél geld voor nodig.

Roller Coaster

‘Zo’n diagnose is heel heftig, maar als je het net te horen krijgt, dringt het niet goed door’. ‘Ik bleef er heel nuchter onder en reageerde met:

‘Relax, ik ga niet dood’. ‘Elke keer als ik het tegen mensen moest vertellen, klonk het een beetje als de ver-van-mijn-bed-show, alsof het over een ander ging’ ‘Daardoor kon ik er wel goed over praten.’

Rianne bleef nog 4 jaar lang gewoon 40 uur per week werken. Daarnaast maakte ze vaak reizen naar verre oorden, haar grote passie. In feite zat MS haar toen niet extreem in de weg en de medicatie deed zijn werk, totdat een nieuwe schub voor grote veranderingen zorgde. Confronterend was dat ze daardoor niet meer de volle 40 uur kon werken. ‘Ik moest nu erkennen dat de ziekte m’n leven ging beïnvloeden’. Momenteel is Rianne druk met vrijwilligerswerk voor de Stichting MS Research, de MS vereniging en MSweb. Men maakt graag gebruik van haar kennis als online marketeer. Voor de Stichting MS Research is zij ook ambassadeur van de The May 50K.

Rots in de branding

Een jaar na de diagnose leerde ze Joeri van Rijswijk kennen. Tijdens de bruiloft van gemeenschappelijke vrienden werden ze 7 jaar geleden aan elkaar voorgesteld. Dezelfde avond vertelde ze hem dat ze MS had. ‘Hij kon het maar beter meteen weten,’ dacht ik. Het bleek voor hem geen enkel beletsel en sindsdien vormen ze een onafscheidelijk koppel. ‘Hij is hij mijn rots in de branding’. Uiteraard klimt Joeri ook mee naar de top van de Ventoux.

Beklimming Mont Ventoux

Op maandag 6 juni 2022 (2e Pinksterdag) zal de 10de editie plaatsvinden van Klimmen tegen MS op de flanken van de ‘Kale Berg’.

Het sportieve doel van het evenement is om de Reus van de Provence te beklimmen en daarmee zoveel mogelijk geld in te zamelen dat gaat naar verschillende organisaties, o.a. Stichting MS Research.

The Crazy Ones

Rianne en haar vriendinnen introduceerden deze naam bij hun deelname aan de ‘Rokjesdagloop’ en gebruikten hem sindsdien meerdere malen. Team The Crazy Ones is ook van de partij bij Klimmen tegen MS. Het team bestaat momenteel uit 7 leden, waaronder o.a. vader Jeanot, Eric Polfliet en Jan van Gulick van Tourclub Hulst.

Naast het sportieve element ligt er de individuele uitdaging om 500 euro sponsorgeld mee te brengen. Jeanot, Rianne en Joeri doen hierbij een beroep op alle geïnteresseerden om hun initiatief financieel te steunen, maar lid worden kan ook.

Via onderstaande link of QR code kun je doneren of je bij hen aansluiten: https://klimmentegenms.moves.ms/team/the-crazy-ones

Rianne is direct met de voorbereidingen gestart.

‘Mijn benen blijven mijn zwakke punt’. ‘Het zijn ongeleide projectielen.’

‘Ik ben een fanatiek sportbeoefenaar. Hardlopen en volleyballen kan ik helaas niet meer, maar fietsen nog wel’. Samen met haar fysiotherapeuten heeft ze allerlei kracht- en fietstrainingsschema’s opgesteld die elke 4 weken wisselen om haar doel te bereiken: de top van de Mont Ventoux bereiken.

Iedereen kan Rianne’s aanloop naar de Mont Ventoux volgen via haar instagram account: https://www.instagram.com/riannemeerss. Hier deelt ze regelmatig dingen over de voorbereidingen en hoe dat haar vergaat.

Tourclub Hulst wenst Rianne, Jeanot en Eric, Jan en de rest van het team alle succes!

Interview met Jan van Gulick

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.