Info TC Hulst

Tourclub Hulst

Tourclub Hulst is opgericht op 20 februari 1970 en is een toerfietsvereniging. De club is aangesloten bij de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU). Volgens de statuten is de doelstelling van de club: “Het bevorderen van het toerfietsen in al zijn verschijningsvormen.” In de praktijk komt het er op neer dat er op zondagochtend gezamenlijk een ritje van ongeveer 60km wordt gereden (zie ook Trainingen). Liefhebbers kunnen na afloop van zo’n ritje in ons clublokaal, Reynaertland, onder het genot van een potje bier nog wat napraten over……? Wat je op dat moment kwijt wilt…..! Gedurende de zomertijd wordt er op de woensdagavond ook nog wat gefietst; voor de sterrit competitie of vrijblijvende trainingsritjes. Kort samengevat: Bij Tourclub Hulst kun je in groepsverband rondfietsen op een racefiets of ATB en sociaal contact onderhouden met andere fietsers.

Wat kost het?
De jaarlijkse contributie bedraagt :
€ 55,- hoofdlid
€ 52,- gezinslid
€ 85,- vanaf 1 oktober tot 31 december van het jaar daaropvolgend.
€ 45,- voor jeugdleden (tot en met 15 jaar)
€ 26,50 bij dubbel lidmaatschap (indien men al lid is bij een andere toerclub)

NTFU

Tc Hulst is aangesloten bij de NTFU. Deze organisatie zorgt ook voor de verzekering. Klik hier voor schadeformulier.

Trainingen
Iedere zondag wordt er gezamenlijk getraind. De training bestaat uit het zogenaamde rondje bos , het rondje zeedijk, het rondje Doel of het rondje Vogel (ong. 65km). Welk rondje op welke zondag wordt gereden, wordt bepaald aan de hand van een vast schema.

Dit jaar gaan we in 5 groepen rijden nl. :

Groep 1: Vrije snelheid

Groep 2: Gemiddeld 32 tot 36 km/u

Groep 3: Gemiddeld 31 tot 32 km/u

Groep 4: Gemiddeld 28 tot 30 km/u

Groep 5: Gemiddeld 25 tot 28 km/u

Naast boven genoemde trainingen worden er ook toertochten in clubverband gereden. Welke tochten dat zijn en de data van deze tochten zijn ook in het schema terug te vinden.

Evenementen
Tourclub Hulst organiseert jaarlijks twee open-evenementen:

1. Een vrije toertocht van 60/100 km, half augustus.
2. Een veldtoertocht van 25/49 km in de winter, in de maand november.

Beide tochten zijn altijd uitgepijld en gaan door de mooiste gebieden van Zeeuws-Vlaanderen.

Huishoudelijk reglement

HHR 2014 okt aangepast in ALV

Club-activiteiten
Naast de wekelijkse trainingen en de twee open evenementen organiseert tourclub Hulst verschillende andere activiteiten voor haar leden.

Clubblad

Het clubblad van Tourclub Hulst heet “Ons Groot Verzet”.
In dit blad, dat drie keer per jaar verschijnt, worden de nodige fietservaringen uitgewisseld.

Andere fiets-sites
Rond surfend op internet kom je nog vele andere sites, die met fietsen te maken hebben, tegen. We hebben er een paar verzameld: fiets-links

TC Hulst- een historisch en actueel overzicht

De officiële oprichting van TC Hulst is 20 februari 1970. Weliswaar als toerafdeling van wielervereniging Zeeuws-Vlaanderen, maar welde eerste echte vereniging voor toerfietsers in Zeeuws-Vlaanderen. De eerste rit was 30 km met een gemiddelde snelheid van 20 km/uur. Van de 40 deelnemers waren er slechts twee die een echte koersfiets hadden. Drie jaar later werd TC Hulst een zelfstandige vereniging met Johan de Letter als eerste voorzitter, wat hij tot 1993 zou blijven.
Behalve het rijden en organiseren van toertochten begon men al vrij vlug met het organiseren van trimkoersen. De eerste trimkoers werd in 1973 gehouden in Heikant, onder de naam Grote prijs Johan de Letter. De winnaar was Jan van Dorsselaer, die trouwens nog steeds actief lid is. Even speelde men met de gedachte om de Belgen van deze volkskoersen uit te sluiten wegens de enorme belangstelling. De grote animator was Honoré van Waes. Tot in de jaren ’80 bleef de Tourclub trimkoersen en de 5 uur van Hulst organiseren. Van 1975 tot 1990 hield men de Westerschelderoute over 200 km gereden. In de winter werd een rollencompetitie gehouden, maar eind jaren ’80 werd dit onderdeel steeds minder populair. Trouwens, de één van de eerste aankopen van de club indertijd was een eigen stel rollen voor de prijs van 2200 gulden. Ter vergelijking: een Dossche koersfiets kostte toen 350 gulden! Omstreeks 1990 werd het veldrijden c.q. mountainbiken steeds meer omarmd, iets wat bij TC Hulst in de wintermaanden ook het geval was. Op 2 december 1995 werd dan ook de eerste veldtoertocht georganiseerd. Twee jaar later sloot de club zich aan bij de Ronde van het Waasland, wat een gouden greep bleek te zijn. Nog steeds zijn wij de enige Nederlandse vereniging die van deze Vlaamse organisatie deel uitmaakt. Het aantal deelnemers bewijst de populariteit van deze vorm van fietsen. De laatste 10 jaar halen we gemiddeld ruim 1000 deelnemers! In 2006 zelfs 1310. Elk jaar wordt in augustus de Westerscheldetocht verreden over 100 of 65 km. De deelnemersaantallen liggen hier grofweg tussen de 150 en 200 deelnemers. Van april tot augustus doen een aantal leden mee aan de Sterritcompetite op de woensdag. De matige belangstelling en het reglement zijn de reden dat we hierin nog nooit een de top drie plaats hebben behaald. Verder regel(d)en leden onderling deelnames aan Tillf-Bastogne-Tillf, Ronde van Vlaanderen, Amstel Gold Race, Limburgs Mooiste, Elfstedentocht, Ride for the Roses, per van Peteghem Classic, Koos Moerenhout Classic en in een ver verleden ook de regionale Tour du Flic en zelfs Parijs-Roubaix en Parijs-Brest-Parijs. Sedert een paar jaar staat ook de welbekende Marmotte bij enkele leden op het programma. Ook minder bekende tochten werden door de leden bezocht. Te denken valt aan de 24 uur van Antwerpen, uitstapjes naar de Alp d’Huez en de Mont Ventoux. Zonder volledig te willen zijn mogen nog meerdaagse fietstochten vanuit Antwerpen naar Venetië en naar Krakau, en dwars door Spanje genoemd worden. Hierbij werden beroemde cols zoals de Stelvio, de Gavia, Monte Bondone en de Bernina pas bedwongen. Individuele leden zochten het avontuur in een andere meerdaagse uitdaging, namelijk de “pelgrimage” naar Santiago de Compostella.
Ondertussen groeide het ledental gestaag. Zo werd het 100ste lid ingeschreven in 2004 en sindsdien werden we steeds groter. Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan werd een clubreis georganiseerd naar Mallorca, waar o.l.v. het team van Fred Rompelberg van een prachtige week werd genoten. Bovendien weten steeds meer dames op de koersfiets van wanten en melden zich ook aan. Thans hebben we 15 dames als lid. In totaal tellen we nu 185 leden. Eerlijk is eerlijk, ze fietsen niet allemaal evenveel, maar de opkomst op zondagmorgen is toch zeer behoorlijk. Vorig seizoen verschenen er gemiddeld 70 sportievelingen aan de start. Omdat we ook de veiligheid van groot belang vinden, rijden we sinds een paar jaar in 5 groepen, elk met een min of meer vaststaand gemiddelde snelheid zodat ieder op zijn niveau kan fietsen. Ook vanwege de veiligheid rijden we ’s zondags steeds één van de drie vaste rondjes: rondje Zeedijk, rondje Bos en rondje Doel, allemaal circa 60 km. Aan speciale doelen of opgaven doen we niet. Wie veel fietst of weinig, ieder is even welkom. De enige verplichting is het betalen van contributie en zich ook op de koersfiets aan de verkeersregels houden, hetgeen overigens prima lukt.
Het antwoord op de vraag : “ Wat doen jullie voor de dames en voor de jeugd? is heel kort. De dames rijden gewoon mee met de mannen en dat gebeurt in groep drie, vier en vijf op de zondagmorgen. Op een enkele uitzondering na hebben we geen jeugdleden en bijgevolg hebben wij daar geen speciaal programma voor. Afgaande op de constante ledengroei kunnen we concluderen dat alles op rolletjes loopt.

Bestuur
Voorzitter: Eddy Tieleman
Secretaris: Theo Seghers
Penningmeester: Eddy d’Hooghe
Bestuurslid: Wim Bogaert                                                                                                               Bestuurslid: Bas Kindt